top of page

אני מאמין

תוכנית לפיתוח בית הספר למוזיקה - נוף הגליל

 

בעולם המודרני, המוזיקה היא חלק בלתי נפרד מהחברה ומהווה חלק אינטגרלי בהתפתחות הפרט בדגש על עיצוב אישיותו תוך כדי הבניית הבסיס החינוכי.

המטרה העיקרית הינה ללמד ילדים ולהקנות להם ידע מוזיקלי שבעזרתו  יוכלו לשלוט היטב בכלי הנגינה, תוך כדי פיתוח ושימוש היצירתיות המוזיקלית החבויה בהם. הילדים ידעו כיצד ללמוד ולנגן יצירות באופן עצמאי, לעקוב אחר מלודיה, לרשום  יצירה רק לפי שמיעה, כל הילדים, גם אותם ילדים שלהם כישורים ממוצעים.

 

בכדי להנגיש וללמד את האלמנטים האלו יש צורך במורים מקצועיים בעלי יכולות גבוהות אשר יפגינו בקיאות בתורת הלימוד החייבת להיות מבוססת על ערכי כבוד, אהבה וסובלנות. הורים רבים רוצים שילדיהם ילמדו מוזיקה אך לא תמיד בכדי שהילדים יהיו מוזיקאים מקצועיים, אלא בכדי שילמדו מה היא אהבת אדם ועולם, שיחושו את החיבור דרך המוזיקה. אני מאמין כי המוזיקה היא חלק בלתי נפרד מהתרבות ולכן אני רואה בה כערך תרבותי עליון. 

במסגרת הלימודים בבית הספר למוזיקה הילד יתבקש להתאמן כל יום בכלי הנגינה שלו, המטרה שיהיה חשוף תמידית לעולם המוזיקה ויתנסה בו בעקביות, שיחד איתה יפתח טכניקות נגינה, יכיר וילמד יצירות ברמה גבוה אשר מעצבות לילד בית גידול מוסיקלי טבעי.

 

אז מדוע אנחנו רואים לעיתים קרובות אפילו את אותם הילדים שסיימו בהצלחה את לימודי בית הספר, בהגיעם לחיים הבוגרים הם לא מתקרבים לכלי הנגינה?  לא מתעניינים בעולם המוזיקה ולא נראה אותם מגיעים לקונצרטים מוסיקליים?

 

לימודי מוזיקה כרוכים בקושי רב, התלמידים נדרשים להפגין רצינות והתמדה מרובים ולכך מתחייבים בדרך כלל ילדים שכל עולמם הוא המוסיקה  והם יודעים כי מטרתם היא להקדיש את חייהם לעולם זה.

ילדים מסוג זה בולטים מיד, אין צורך להכריח אותם ללמוד, לתרגל, להעלות רמה, הם לבד משתוקקים ללמוד כמה שיותר בשם הדחף המוזיקלי שקיים בהם.

ויחד עם זאת מרבית התלמידים שמגיעים לבתי הספר המוזיקליים,  מחפשים אחר מטרות אחרות לחלוטין, הם מאוד אוהבים מוזיקה ומתחברים אליה אך לא מעוניינים לעסוק בה לפי רמת הקושי שדורשת מהם התוכנית בבתי הספר המוזיקליים.

הם לא רוצים לשבת במשך שעות ולהתאמן על מה שלא מצליח ולא מעניין אותם כלל.

 

 

 

 

ואולי אין צורך להכריח אותם לעשות זאת?

יתכן כי אותם ילדים יפרחו אם ניתן להם את האפשרות לחינוך מוזיקלי מסוג אחר, ששם דגש על הבנת המוזיקה וחיבור הילדים לעולם המוסיקה המגוון.

ילדים שילמדו בתוכנית כזו יחשפו לאושר ולשמחה שמוסיקה מקנה לנו ויהנו מתהליך הלימוד שיותאם לצורכיהם.

כך היינו יוצרים גוונים מרובים של תלמידים האוהבים  ומבינים מה היא מוזיקה, כך בית הספר למוסיקה יתהדר בכמות תלמידים רבה יותר שיהוו חלק אינטליגנטי ותרבותי בחברה העכשווית.

 

אך לצערנו כיום אצל תלמידים רבים הרצון העז ללמוד ולחקור את המוזיקה נגדע עוד בכותלי בית הספר למוזיקה. במקום זה התפקיד העיקרי מונח על כתפיו של המורה אשר צריך במסירות רבה לחפש אחר יצירות ורפרטואר מותאם, שיטות לימוד מגוונות המותאמות לכול תלמיד בהתאם לחברה המודרנית, לימוד ילד  כיצד לפתח יחס פעיל למוזיקה אשר יוביל לכדי התעניינות וסקרנות אצל הילדים.

המורה בעזרת שיטות אלו יוכל להקנות לילד יכולות מוסיקליות גבוהות, הלחנת יצירות באופן עצמאי, בקיאות בקריאת תווים מכול ז'אנר וסגנון.

מוסיקה מכוח טבעה המהותי צריכה להיות חלק מרכזי בחינוך, ולשם כך הבסיס הזה חייב להתעצב בכל אחד מהמורים העתידיים למוסיקה.  אחרי הכול, לימוד מוזיקה הינו אומנות בעלת עצמה אשר מחייבת אנשים להקדיש את כל כולם למקצוע הזה, אנשים אלו חייבים לאהוב את המוזיקה בלי גבולות ולראות בה יופי נשגב.

 

כיום לימודי הוראת המוזיקה עוברים שינויים עד כדי רפורמה, שיטות הלימוד שהיו מקובלות עד היום נתפסות כמיושנות ולא יעילות לחברה המודרנית של היום. תהליך זה לא כרוך רק ביצירת שיטות לימוד חדשות ומותאמות אלא בשינוי תפיסתי ביחסים  שבין המורה לתלמיד, המורה לא יצטייר כדמות נוקשה ומקובעת אלה יכנס לעולמו של התלמיד ויתאים את צורת הלימוד לצורכי הילד במטרה לפתח את תפיסת עולמו שלו הן מבחינה מקצועית והן מבחינה תרבותית.

bottom of page